logorucola04

Keurmerk: drie van de vier stippen gehaald!

P1290422_225px
vlnr: Mirjam en Tammo (CNT), Chris Zijdeveld (AVVN), Roberta en Sanne (CNT), Annelies (bestuur)

Op 6 juni 2015 was het zover: na een project van twee jaar kregen we het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt. Onze inspanningen leverden maar liefst drie van de vier stippen op.

Daarmee maken we deel uit van een select gezelschap van ongeveer 40 volkstuinverenigingen in Nederland die hebben bewezen goed bezig te zijn met natuurlijk beheer en onderhoud van hun tuinenpark.

Dat was reden voor een feestje, waar we ook diverse mensen van buiten de vereniging ontvingen, zoals wethouder Paulus Jansen, oud-wethouder Hans Spekman, AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld,  mensen van gemeente en recreatieschap en bestuursleden van andere Utrechtse volkstuinverenigingen.

Na de ceremonie was er plantjesmarkt met lekkere hapjes en leuke kinderactiviteiten.

De Doordouwers en het Keurmerk

We hebben in 2015 het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald. Daarmee zijn we begonnen in het voorjaar van 2013.

mirjam en sanne in kraam
Mirjam en Sanne
in de keurmerkkraam

Bekijk de planning van het project (pdf)

Wat is het?

Het Keurmerk staat ook wel bekend als 'Het Lieveheersbeestje'. Het Keurmerkproject is een samenwerking van de AVVN, de landelijke organisatie voor volkstuinders, en de vereniging voor veldbiologie KNNV, De Kleine Aarde en de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN. Het keurmerk vormt het bewijs dat het tuinpark natuurvriendelijk ingericht, onderhouden en beheerd wordt. Tuinparken met een keurmerk hebben een toegevoegde waarde voor de natuur en de maatschappij.

Workshop compost, Roos Broersen, juli 2014

Wie doen het?

We doen het met zijn allen. Alle leden kunnen hun bijdrage leveren aan aanleg en beheer van natuurlijke elementen via de kluszaterdagen. Annelies (bestuur) en de commissie Natuurlijk Tuinieren maken daarover afspraken.

De commissie bestaat momenteel uit Mirjam van Drecht (D35, voorzitter), Roberta Romano (D16), Sanne v.d. Linden (D18-1) en Tammo Hoeksema (A34/35). In de periode 2013-2015 komen we 6-8 keer per jaar bij elkaar om plannen te maken of te overleggen met de projectbegeleider. Ook voeren we werkzaamheden op het land uit. Wil je meedoen of eerst eens een keertje een bijeenkomst meemaken? Laat het ons weten!

Verbeteringen op de tuin

uilen
Ook deze twee jonge ransuilen voerden inspectie uit op de tuin (juli 2013)
 
Een adviesteam heeft ons tuinpark geĆÆnventariseerd, en een advies gegeven over verbeteringen die we in twee jaar kunnen doorvoeren (download pdf). Daar heb je vast al het een en ander van gezien.
 

Workshops

Workshop kundig snoeien, Roos Broersen, april 2014

Daarnaast organiseren we workshops voor tuinders die natuurvriendelijk tuinieren in praktijk willen brengen:
ook goeiemorgen
"Ik heb het best naar mijn zin bij De Doordouwers maar ik kijk er wel lekker hartstikke sjacherijnig bij. Omdat ik daar zin in heb."
 
Meer informatie over natuurlijk tuinieren vind je op de pagina Tips en Adviezen.
De commissie Natuurlijk Tuinieren is per mail bereikbaar via: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

 

Diervriendelijk tuinieren (incl plaagdieren) - 1 april 2015

Project: oeverzone

Op twee plekken langs de middensloot hebben we het gras afgestoken, de oever glooiender gemaakt en planten neergezet (oktober 2013).

Oeverzone

Er zijn twee vakken gegraven van vier meter lang. Van de grond die er uit kwam, hebben we banken gemaakt. Gerard Mikx (B39/B40) heeft een aantal planten gedoneerd. Dank daarvoor! Onder andere groot hoefblad en kaardenbol.

Advies- en begeleidingscommissie

De sloten en oevers op het complex bieden veel mogelijkheid voor een interessante water- en oevervegetatie met grote sier- en natuurwaarde. Plaatselijk kan de huidige oever worden uitgegraven tot een plas-dras-zone. (Advies 1 Oever- en watervegetatie. Lees alle adviezen (pdf))
 
201310 oeverzone aanleg
Oktober 2013: afgraven oeverzone

Project: vogelbosjes

We hebben drie vogelbosjes aangelegd, twee op het middenterrein en eentje naast de parkeerplaats.

Vogelbosje planten 19 april 2014
De aanplant van de eerste bomen en struiken, 19 april 2014

Deze bosjes bieden schuil- en nestelgelegenheid aan vogels, en voedsel (bessen en bottels) in het najaar. We hebben onder andere vuurdoorns, veldesdoorns, meidoorns en gewone ligusters geplant. Ook hebben we gelderse roos, dwergmispel, kornoelje, krentenboompje, hondsroos en rimpelroos neergezet, en zo zijn heel afwisselende vogelbosjes ontstaan. Veel van deze planten zijn ook leveranciers van nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders.

Vogel in vogelbosje tuinder 300x224
Braamsluiper (?) in vogelbosje van een van onze leden

In het vogelbosje bij de entree hebben we gagel geplant. Dat is heel toepasselijk, want aan deze plant dankt de Gageldijk zijn naam!

Advies- en begeleidingscommissie

Op het middenstuk bij pad A zou een vogelbosje gerealiseerd kunnen worden, als
schuil en nestelplek voor allerlei vogels (Advies 3 Vogelbosje - sedumdak - geriefhout. Lees alle adviezen (pdf))

Project: takkenwal

De takkenril ligt er inmiddels ook alweer een paar jaar.

takkenril

Advies- en begeleidingscommissie

Mooi dat er al een takkenwal is aangelegd. Dit voorbeeld van recycling biedt broed- en schuilgelegenheid voor allerlei insecten en kleine vogels. (Advies 6 Hout. Lees alle adviezen (pdf))
winterkoning bij takkenwal: zal ik hier een nestje bouwen?


Subcategories

Page 1 of 3