vlnr: Mirjam en Tammo (CNT), Chris Zijdeveld (AVVN), Roberta en Sanne (CNT), Annelies (bestuur)
Op 6 juni 2015 was het zover: na een project van twee jaar kregen we het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt. Onze inspanningen leverden maar liefst drie van de vier stippen op.
Daarmee maken we deel uit van een select gezelschap van ongeveer 40 volkstuinverenigingen in Nederland die hebben bewezen goed bezig te zijn met natuurlijk beheer en onderhoud van hun tuinenpark.
Dat was reden voor een feestje, waar we ook diverse mensen van buiten de vereniging ontvingen, zoals wethouder Paulus Jansen, oud-wethouder Hans Spekman, AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld, mensen van gemeente en recreatieschap en bestuursleden van andere Utrechtse volkstuinverenigingen.
Na de ceremonie was er plantjesmarkt met lekkere hapjes en leuke kinderactiviteiten.
We hebben in 2015 het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald. Daarmee zijn we begonnen in het voorjaar van 2013.
Mirjam en Sanne in de keurmerkkraam
Bekijk de planning van het project (pdf)
Het Keurmerk staat ook wel bekend als 'Het Lieveheersbeestje'. Het Keurmerkproject is een samenwerking van de AVVN, de landelijke organisatie voor volkstuinders, en de vereniging voor veldbiologie KNNV, De Kleine Aarde en de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN. Het keurmerk vormt het bewijs dat het tuinpark natuurvriendelijk ingericht, onderhouden en beheerd wordt. Tuinparken met een keurmerk hebben een toegevoegde waarde voor de natuur en de maatschappij.
We doen het met zijn allen. Alle leden kunnen hun bijdrage leveren aan aanleg en beheer van natuurlijke elementen via de kluszaterdagen. Annelies (bestuur) en de commissie Natuurlijk Tuinieren maken daarover afspraken.
De commissie bestaat momenteel uit Mirjam van Drecht (D35, voorzitter), Roberta Romano (D16), Sanne v.d. Linden (D18-1) en Tammo Hoeksema (A34/35). In de periode 2013-2015 komen we 6-8 keer per jaar bij elkaar om plannen te maken of te overleggen met de projectbegeleider. Ook voeren we werkzaamheden op het land uit. Wil je meedoen of eerst eens een keertje een bijeenkomst meemaken? Laat het ons weten!
Op twee plekken langs de middensloot hebben we het gras afgestoken, de oever glooiender gemaakt en planten neergezet (oktober 2013).
Er zijn twee vakken gegraven van vier meter lang. Van de grond die er uit kwam, hebben we banken gemaakt. Gerard Mikx (B39/B40) heeft een aantal planten gedoneerd. Dank daarvoor! Onder andere groot hoefblad en kaardenbol.
We hebben drie vogelbosjes aangelegd, twee op het middenterrein en eentje naast de parkeerplaats.
De aanplant van de eerste bomen en struiken, 19 april 2014
Deze bosjes bieden schuil- en nestelgelegenheid aan vogels, en voedsel (bessen en bottels) in het najaar. We hebben onder andere vuurdoorns, veldesdoorns, meidoorns en gewone ligusters geplant. Ook hebben we gelderse roos, dwergmispel, kornoelje, krentenboompje, hondsroos en rimpelroos neergezet, en zo zijn heel afwisselende vogelbosjes ontstaan. Veel van deze planten zijn ook leveranciers van nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders.
Braamsluiper (?) in vogelbosje van een van onze leden
In het vogelbosje bij de entree hebben we gagel geplant. Dat is heel toepasselijk, want aan deze plant dankt de Gageldijk zijn naam!
De takkenril ligt er inmiddels ook alweer een paar jaar.